Derfor elsker jeg savasana

Jeg var for nylig til en yogatime, hvor savasana – den afsluttende stilling, hvor man ligger fladt på ryggen uden at røre på sig – ikke var en del af programmet.

Vi måtte gerne bliver liggende i lokalet, men det var altså ud over den halvanden time, som undervisningningen varede, og eftersom jeg havde pakket min kalender tæt, blev jeg desværre nødt til at rulle yogamåtten sammen og smutte. Ligesom flere af de andre elever gjorde. Det var sådan set en fin yogatime, men da jeg cyklede derfra, følte jeg, at noget manglede.

Det fik mig til at tænke over, hvorfor jeg holder så meget af netop afspændingen:

– Savasana udfordrer mig. Og er derfor ekstremt effektfuld. Jeg er vant til at have fart på og konstant været aktiveret, så på en måde kan mit liv sammenlignes med en svedig flowklasse, hvor yogalæreren hele tiden giver små opgaver, så der er bevægelse og aktivitet. Træd venstre fod frem mellem hænderne, træk halebenet ind, ræk hænderne op mod loftet. I savasana er der stille. Måske de eneste minutter i løbet af hele min dag, hvor jeg ikke skal røre på en eneste muskel, ikke gøre noget som helst. Bare slippe kontrollen, overgive mig og acceptere det, der er. Og det er sgu svært! Ja, rent faktisk kan det føles mere unaturligt og provokerende på mig at ligge musestille end at tonse rundt til aftaler, nå møder, handle, stå på hænder – og netop derfor udstiller savasana, at jeg i den grad mangler stilhed og pauser i mit liv!

– Jeg får kreative idéer. Flere gange har jeg oplevet at ligge mig ned, lukke øjnene, trække tæppet over mig – og så pludselig få idéer til nye, spændende projekter og businessplaner. Fordi der pludselig opstår plads i hjernen til kreativitet, og fordi jeg var helt åben for hvad, der ville poppe op. Idéerne er ikke alle ført ud i livet endnu, men jeg føler mig rent faktisk overbevist om, at jeg har fat i noget, som nok skal blive super fedt!

– Jeg kommer mere i sync. Udover kreative idéer har jeg i savasana også fået klare billeder af, hvad der vil gøre mig mere lykkelig her i livet. En dag så jeg mig selv hoppe rundt med bare tæer i de vestjyske klitter og blev for alvor klar over, hvor meget jeg rent faktisk mangler naturen i mit københavnerliv. Og jeg var ikke et sekund i tvivl om, at jeg måtte forfølge følelsen og komme mere i trit med det, der gør mig glad, der hvor jeg trives bedst, selv om det måske ikke lige var det, jeg troede. Det lyder måske mystisk, men billederne er jo ikke kommet ud af det blå, selv om det føltes sådan. Normalt har jeg bare så travlt og lever så meget oppe i mit hoved, at jeg desværre ikke får skruet så meget ned for støj, nervesystem og alarmberedskab, at jeg kan høre, hvad der foregår indeni.

Savasana kan altså fungere som et slags ufiltreret reality check – og at det kan koste tårer har jeg tidligere skrevet om her:
Popmusik og to pytter på en yogamåtte.

Og derfor vil jeg meget nødig igen undvære den som afslutning på en yogatime.

Leave a Reply

Your email address will not be published.