En anden slags lektier

På yogalæreruddannelsen får vi altid en masse lektier for mellem modulerne. Stillingernes sanskritnavne, anatomi, Anusarayogaens principper eksempelvis. Til det kommende modul har vi fået nogle helt specielle filosofilektier for.
Klassisk yoga er jo ikke kun de fysiske stillinger (asanas), vi laver på måtten – oprindeligt var der hverken krigere, kobraer eller kameler i yogaen. Eller gummimåtter for den sags skyld. Derfor skal vi selvfølgelig også lære om det tusinder år gamle fundament, som moderne yoga bygger på, så i seneste lektiemail stod der:

På modul 6 gennemgik vi de fem yama’er og niyama’er fra Patañjali’s Yogasutra. Vælg én af disse ti og praktisér den og undersøg den til modul 7. Læg mærke til hvad det gør ved dig, hvad det gør ved dine relationer, og om det er let eller svært… Det kan være en kraftfuld og sjov måde at praktisere yoga, men kun hvis du gør det helhjertet. Så fyr den af!!

Der findes cirka lige så mange tolkninger af, hvad yama’erne og niyama’erne grundlæggende dækker over, som der findes yogalærere. Nogen kalder dem yogaens do’s and dont’s, og de er to ud af i alt otte dele af den klassiske yoga, som Patanjali skrev om for nogle tusinde år siden.
Yama’er = Strategier for afholdenhed. Niyama’er: Strategier for selvdisciplin. Fem af hver.
Dem gennemgik vores lærer Simon Krohn med os en vinteraften for nylig med te, tæpper og slik, og han opfordrede os til i mens at mærke efter, om vi følte os ramt af nogle bestemte og så altså vælge én at praktisere i en periode. Jeg satte kryds ved tre og valgte til sidst “santosa” fra niyama’erne. Tilfredshed. Eller: ophøret af at have en idé om at mangle noget.
Resten af niyama’erne er: renhed, askese, selvstudie, hengivenhed til Gud. Yama’erne er: ikke-vold (“ahimsa” – den del, som mange yogaudøvere bruger som argument for vegetarisme), sandfærdighed, ikke-stjæle, cølibat (som sagt – alt det her er fra de ældgamle tekster:) og besiddelsesløshed.
Jeg er stadig i fuld gang med lektierne og vil derfor vente lidt med konklusionerne, men nemt er det i hvert fald ikke. Til gengæld er det vildt interessant, og jeg lærer mig selv bedre at kende, jo mere bevidst jeg bliver om mine tanke- og handlemønstre – at jeg eksempelvis har tendens til at hige efter noget andet end det, der er lige nu. Og jeg kan mærke, at der vokser en større taknemmelighed, ro og accept indeni mig, når jeg praktiserer santosa.
Jeg vil derfor gerne invitere jer bloglæsere til at lave samme lektier. Læse om Patanjalis otte dele af yoga, nærstudere de ti yama’er og niyama’er og så prøve at praktisere en eller flere. Eventuelt føre dagbog undervejs. Eller skrive om oplevelserne i kommentarfeltet herunder.
God fornøjelse med old school yoga.

Læs tidligere indlæg om Hamsa-uddannelsen:
Da jeg stod model
Popmusik og to pytter på en yogamåtte
Glimt fra skolebænken

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.