Ikke for meget, ikke for lidt

Der er redt op til jer derinde.”

I det nye Sattva yogastudie i det indre København bliver man budt velkommen med en kop te i en hyggelig lounge, inden man bevæger sig videre ind i yogasalen, hvor lyset er dæmpet, og musikken rolig. Yogamåtter, tæpper, bælter, blokke og puder er lagt frem til hver af os, og stearinlys, lyskæder og en buddhafigur i vinduerne spreder hygge.

Jeg har netop taget hul på “en indre opdagelsesrejse i Yin Yoga”, som jeg skrev om tidligere på ugen.
Tempoet er langsomt, lærer Mari Nordstrøms stemme blid og rolig, og vi bliver i stillingerne i flere minutter af gangen for at komme helt ind og arbejde med bindevæv, fascie og knogler. Intet muskulært arbejde i Yin.

Klar til Yin Yoga

Ikke for meget, ikke for lidt,” messer Mari igen og igen. Vi skal ikke presse os længere ud i stillingerne, end hvad der føles rigtigt. Men vi skal heller ikke bare ligge og slappe af. Og vi skal i hvert fald ikke bare rette ind efter præcise instruktioner om for eksempel at underarmene skal i gulvet i “Dragen” – nej, vi skal lytte til vores egen krop, er budskabet! Midt i en intens bagoverbøjning, “Sadlen” kom jeg til at tænke på, at det med at ramme den fine balance mellem for meget og for lidt ikke kun gælder i Yin Yoga. Det gælder i høj grad også i hverdagen væk fra yogamåtten.

Og jeg indså, at jeg har for meget lige for tiden. For meget i kalenderen. For mange aftaler, for mange planlagte yogatimer – og mens jeg nærmest går rundt og prædiker at tage en dag ad gangen og være til stede i nu’et, så har jeg for travlt med mentalt at være på vej til næste punkt i kalenderen hele tiden.

Det er dejlige og helt frivillige ting, jeg propper kalenderen med, men ind i mellem kan selv en yogatime føles som en sur pligt, og så er det jo pludselig ikke yoga mere. Alt andet end mindfuldt. Og helt klart ikke i overensstemmelse med yogafilosofiens “aparigraha”, som betyder “ikke-grådighed”.

Så, note to self efter første skridt på min nye Yin-rejse: Jeg vil prøve at skabe noget mere balance også uden for måtten. Luge ud i kalenderen. Ikke booke så mange yogatimer og i stedet dag for dag mærke efter, hvad jeg har lyst til og behov for. Give bedre plads til nu’et og ikke gabe over så meget.
Og i forhold til Yin – jeg har helt klart også brug for Yang (for nu at blive i sproget), noget, hvor musklerne får lov at arbejde på højtryk. Men det dybe, blide Yin virker for mig som en fantastisk kombi med Anusara for eksempel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.