Jeg vil være utro hele livet

Hey Ida, hvordan vælger man egentlig ‘sin’ yogastil? Har luret, at du er tosset med det der Anusara – den time, jeg var til, var Iyengar…kan man krydse stilarter? Tage noget mere fysisk krævende nogle dage og en anden stil en anden dag?”

Jeg fik spørgsmålet af en veninde på Facebook for et par dage siden. Og svarede, at jeg ville anbefale hende at prøve en masse forskelligt, og at hun så sikkert vil falde for en underviser eller en stilart på et tidspunkt.

Bagefter tænkte jeg lidt over det med, at jeg er “tosset med Anusara”. For det har hun jo virkelig ret i, men er det nu også sundt på den måde at kaste sin kærlighed på en enkelt stilart?

Inden jeg fandt Anusara sidste år, havde jeg prøvet en hel masse forskelligt – blandt andet Bikram og meget andet både her i Danmark og i Indien.

Men siden har jeg nærmest blindt fulgt Anusaraen. Så meget, at jeg faktisk følte mig hjemløs, ja nærmest personligt forrådt, da ophavsmanden bag Anusara, John Friend, i begyndelsen af 2012 blev hvirvlet ind i en skandale om både økonomi og sex, hvorefter hele Anusarasystemet langsomt krakelerede. (Læs mere om det på Yoga Dork)

Jeg følte faktisk, at nogen havde hevet yogamåtten væk under mig, og jeg måtte spørge den underviser, som første gang fik mig til at føle mig hjemme i Anusaraen, Maria Kjær Themsen fra Fitness World, hvad hun tænkte. Hun var slet ikke så tom og trist, som jeg var – hun mente faktisk slet ikke, at en enkelt mands gerninger havde betydning for alt det gode i Anusarayogaens principper. Det beroligede mig.

Men i dag er jeg lidt flov over, at jeg ikke selv tænkte sådan. Hvorfor skulle jeg spørge hende til råds – nærmest som hun var en præst i den kirke, jeg ukritisk fulgte? Hvorfor var det ikke nok at søge ind i mig selv og mærke efter?

Så mit svar til mig selv må være, at jeg vil fastholde mit kærlighedsforhold til Anusara, men fortsætte med at afprøve andre former for yoga. Blive ved med at være nysgerrig og udfordre mig selv. Det kan umuligt være sundt at følge nogen eller noget blindt og dermed risikere at miste sin kritiske sans og glemme at stille spørgsmål.
På min yogalæreruddannelse skal vi prøve tre-fire andre studier/stilarter end Hamsa netop for at reflektere. Nogen kalder det “at være utro”. Men jeg vil prøve endnu mere forskelligt og tager fra på tirsdag på en “fordybelsesrejse” i Yin Yoga i det nyåbnede yogacenter Sattva.

Jeg prøvede Yin på Ängsbacka Yoga Festival i sommer. Det var virkelig skønt – helt mildt, blidt og roligt og meget anderledes end Anusara. Underviseren på fordybelsesrejsen er Mari Nordstrøm, der både har Sattva Yoga og Nalini Yoga. Hun er vildt inspirerende og har en hel masse yogalæreruddannelser bag sig – så jeg ser virkelig frem til at være i hendes kompetente hænder de syv tirsdage, rejsen varer. Man kan tage yintimerne enkeltvis, men Sattva anbefaler at tage hele forløbet samlet. Så det gør jeg!

I stedet for at følge én yogalærer eller yogaretning blindt, vil jeg prøve en masse forskelligt og derved blive bedre til at lytte mest til mig selv og min egen intuition. Derfor tager jeg nu på en rejse i Yin Yoga, som er meget mere blidt og dybt, end jeg er vant til.

Leave a Reply

Your email address will not be published.