Mine plusser og minusser ved online-yoga

Yogastreaming – yogaundervisning på nettet – er i den grad blevet populært.

Jeg har i flere år haft abonnement på amerikanske Yogaglo for at kunne praktisere med og få inspiration af nogle af mine yndlingslærere fra rundt omkring i verden. Tara Judelle, Marc Holzman og Elena Brower blandt andre.
Svensk/finsk/norske Yogobe har jeg prøvet.
Og nu er der så på kort tid poppet to danske pendanter op, nemlig Yogavivo og Yogastream.

Jeg har abonnement på Yogavivo og har gennem den seneste tid været inviteret til at prøve Yogastream – på den baggrund har jeg samlet mine plusser og minusser.
Det store spørgsmål er, hvilket af de danske sites jeg vil beholde…

Onlineyoga i sommerhus

Onlineyoga og råhygge i sommerhus

Plusser

– Største plus er de overvældende mange valgmuligheder med så mange forskellige lærere og stilarter. Yin, hatha, bowspring, kundalini, meditation, restorativ osv. Frit valg på alle hylder, så der er noget til alle tidspunkter af døgnet, til alle energiniveauer og temperamenter.
Jeg flyttede (hjem) til Aarhus fra København for nogle år siden, og jeg savner mange af lærerne fra de københavnske studier. Så er det jo dejligt at få en bid af dem på de danske sites. Erdinc, Michael, Hrönn, Jeppe, Stina, Simon – for at nævne nogle stykker. Der mangler dog stadig nogle af mine yndlingslærere, som jeg går og håber på at se på min skærm i fremtiden.

– Jeg elsker min hjemmepraksis. Ro, ild i pejsen, himmel og træer i de skiftende tiders nuancer som baggrundstapet, råhygge.
Med streamingsiderne kan jeg oveni i min egen hjemmepraksis snuppe et skud guidet yoga når som helst. Tit ruller min mand sin yogamåtte ud sammen mig, andre gange er det hans 7-årige datter, som elsker børneyoga, der ruller rundt på nabomåtten.
Vi bor ret langt væk fra byens yogastudier, så jeg kommer ikke af sted så ofte som tidligere, derfor er yoga på skærmen ekstra attraktivt.

– Jeg kan vælge yoga målrettet mine særlige behov. Det ene er gravidyoga, som af en eller anden grund (endnu) ikke er slået igennemi Aarhus. Jeg bruger det som supplement til min helt almindelige praksis, som jeg (forhåbentlig) sagtens kan opretholde længe endnu.
Det andet er kroniske smerter, jeg desværre har fået i bækkenområdet. Jeg var igennem en stor hofteoperation sidste år på grund af for meget knogle i hofteleddet (cam og pincher hedder den smertefulde gevækster, som oftest generer yngre sportsudøvere, fordi det ekstra knogle kun skaber ravage, hvis man bevæger sig meget, løber eksempelvis) og siden operationen er smerterne faktisk kun blevet værre. Så med kroniske smerter, iskiasnerve i klemme og baby i maven er det rart at have adgang til guidet bevægelse derhjemme, når nu det gavner både mine smerter og graviditet.

Minusser

Sikkerheden går fløjten, fordi læreren selvsagt ikke kan se, om brugerne risikerer at gøre skade på sig selv.
Noget, jeg som lærer, bruger rigtig meget krudt på i min undervisning, er at holde godt øje med elevernes kroppe, så jeg kan foreslå modifikationer og/eller alternative stillinger, hvis der skulle være behov. Vi er alle forskelligt bygget, så heller ikke yoga er en one size fits all.
Der skulle efter sigende være et nyt site på vej, hvor man som elev praktiserer online, så læreren kan se med og give individuelle jsuteringer – det bliver sjovt at se, hvordan det vil virke.

– Jeg savner fællesskabsfølelsen af at praktisere med flere. Energien bliver tydeligt påvirket af de andre i et yogalokale – den kan blive løftet, og den kan også blive tynget. Det første er jo super fedt, og hvis det er det sidste, der sker, lærer jeg også altid en masse af det, for hvad var det lige, der trickede noget i mig og fik energien til at falde?
Det hjælper lidt med familien ved min side ind i mellem, men så snart der er en helt gruppe, sker noget helt særligt.

– På Yogavivo bliver mange af timerne brudt op i ultrakorte sekvenser, og det får mig virkelig til at savne sammenhængen og fordybelsen. Jeg savner, at en klasse starter med lidt snak, måske et tema, måske lidt chant eller bare aum i stedet for lige på og hårdt. Og jeg savner, at det hele bliver afrundet og bundet sammen til sidst. I yogastudiet går min praksis i gang i det øjeblik, jeg træder ind, til jeg forlader studiet igen, og hvert enkelt element er en del af oplevelsen. Jeg dur ikke til brudstykker. Jeg bliver ufokuseret og føler det mere som gymnastik. Det bliver meget mere målrettet på den måde.
Og så er helhedsoplevelsen netop, hvad jeg har brug for, fordi livet generelt kan have tendens til at være meget i brudstykker; zappe fra sms til Facebook til en samtale og så videre til pol.dk.

Og lige lidt ekstra savn: jeg savner, at der ind i mellem er musik, chant, en enkelt røgelsespind og alt det andet lir, der giver mig en ekstra sansedimension. Jeg kan selvfølgelig selv fyre op for røgelsen og tænde musikken herhjemme – og det gør jeg også ind i mellem – men det er bare ikke samme.
Jeg savner virkelig også, at savasana blive prioriteret og rundet af. Som det er nu, slutter mange timer med, at man selv kan vælge at blive liggende – og det frister selv en savasanaelsker som mig til at stoppe der og lave noget andet.
(Læs tidligere indlæg om, hvorfor jeg elsker savasana.)

Facit:
Normalt er yoga herligt fritaget for facitter, men jeg vil alligevel gøre regnestykket op:
For mig kan onlineyoga ikke gøre det ud for studioyoga, men jeg er virkelig taknemmelig for, at det findes som alternativ. Og så elsker jeg generelt tiltag, der gør yoga mere tilgængeligt.
Jeg kommer helt sikkert til at beholde Yogaglo, og af de danske hælder jeg i øjeblikket mest til Yogastream. Jeg kan i hvert fald konstatere, at jeg i løbet af den seneste lange tid klart har taget flest klasser derfra. Primært med Hrönn, Erdinc og Michael – mine tidligere kolleger fra Hamsa Yoga.

Tidligere indlæg om min oplevelse af Yogaglo:

Min aften med Sianna

Bonusinfo:  Langt de fleste streaming-sider, jeg kender til, har gratis prøveperiode.

IMG_2402

Balasana sammen med min mand, Erdinc og Buddha i morgensol