Min mini Bali-guide

Mange har spurgt efter mine tips til Bali. Især omkring yoga, men også mad, steder at bo, ayurveda osv. Den lille indonesiske ø bugner af den slags, så det her er kun et lille bitte udpluk af, hvad man som turist kan boltre sig i af lækkerier:

YOGA:
Hvis du tager til Bali for at lave yoga, er byen Ubud uden tvivl stedet at starte.
Ubud huser det verdenskendte Yoga Barn med store, åbne yogastudier, et ayurvedisk behandlerområde, et lille guesthouse samt en fantastisk café, hvis menukort byder på blandt andet super sunde shakes og smoothies, panggule gurkemejeshots, friske kokosnødder og alt muligt andet helseguf, der i sig selv er hele rejsen værd. Det ugentlige skema er spækket med topklasse yoga, hvoraf mine favoritter blandt andre er anusara, yin og acro. Der er også masser af meditation, chanting og musik, og der kommer ofte kendte lærere forbi fra hele verden og holder workshops. Hold øje på hjemmesiden.
Jeg har desuden en mere udførlig artikel om mine yogaoplevelser på vej i et dansk magasin. Mere om det senere.

Derudover er der studiet Radiantly Alive, som også er populært og udbyder forskellige former for yoga. Jeg er mest til Yoga Barn, fordi det er åbent med træer, planter, og blå himmel, mens Radiantly Alive er indendørs. Prøv dig frem.

Der er desuden i Ubud en række mindre og knap så turistede steder at lave yoga og få ayurvedabehandlinger. Hold øje med skilte i rismarkerne eller spørg omkring – eller spørg mig, hvis du er mere til det.

Udenfor Ubud er der blandt andre disse lækre studier:

Desa Seni i surferbyen Canggu lidt nord for Seminyak.
Morning Light Yoga ved Uluwatu, et andet surferspot syd for Denpasar.
Power of Now Oasis, Sanur.

MAD:
Jeg elsker indonesisk mad som nasi goreng, gado gado, nasi campur osv, og på de små lokale spisesteder, warunger, kan du få en ret for under en ti’er.
I Ubud nærmest snubler man over spisesteder med rawfood og andre populære sundhedstrends, så du behøver faktisk slet ikke denne guide, blot en flybillet til Denpassar og en times taxatur til Ubud, så er du i lige midt i madmekka.
Her er alligevel en håndfuld af mine favoritter:

Dewa Warung – ligger på den hyggelige gade Jl. Goutama, samler lokale, expats og rygsækrejsende og har et væld af billige indonesiske retter på menuen.

Café Soma – lille, livlig café med masser af sunde juices og shakes samt ayurvedaretter og -drikke samt rawfood.

Bali Buda er endnu en klassiker, som jeg ofte ønsker at kunne knipse mig hen til, når jeg er sulten herhjemme i Danmark. Caféen ligger lige over for Radiantly Alive og har også en vidunderlig butik rundt om hjørnet.

Alchemy – grøn mad, grønne drikke. Jeg er ikke selv rawfoodfan, men er du det, er Alchemy et slaraffenland. Udover deres svulmende salat- og juicebarer kan du købe alt fra cashewmælk, grønkålschips, rawkager samt alverdens produkter til at lave din egen rawfood.

I byen surferbyen Canggu vil jeg anbefale: Caféen Bungalow tæt på Desa Seni. På samme vej ligger et par andre hyggelige caféer og restauranter med lækker mad, men de er ikke i samme grad tilpasset horderne af helseturister som madstederne i Ubud. Prøv også Betelnut Café tættere på Echo Beach og Deus.
I Canggu finder du også en Bali Buda, men den ligger inde i selve byen omgivet af tyk og hektisk trafik, så brug den evt. som jeg til at køre hen og tanke op af nødder, brød, kager, chokolade, naturvenligt shampoo, myggespray osv og så drøne tilbage til den mere chillede del af byen og nyde det hele.

OVERNATNING:
I Ubud har jeg tilbragt de fleste af mine nætter på Kunang Kunang Guesthouse, der med sin lille pool og udsigt over rismarkerne ligger som en fredfyldt oase på den ellers travle og turistede gade Jl. Hanoman i centrum af byen.

Lidt billigere er Goutama Homstay med lækker morgenmad og passionsfrugter dinglende fra træerne.

Yoga Barns guesthouse er også fint, men det ligger i den dyre ende i forhold til det budget, jeg rejser på. Desuden er værelserne ret mørke, og der mangler et sted, hvor man kan hænge ud og nyde solen i mellem yogatimerne. Til gengæld er det fedt at kunne gå fuldkommen yogaamok fra tidlig morgen til aften, fordi du er lige midt i det hele.

Hvis du vil lave yoga på Desa Seni i Canggu, men ikke har råd til at bo et så luksuriøst sted, er der masser af billige “homestays” i nærheden. Jeg kan anbefale Rama Homestay, der ligger få minutter fra Berawa Beach, der desværre – ligesom mange andre strande i den region – lider voldsomt at forurening.
På scooter er der fem-ti minutter til Desa Seni, mens det tager omkring tyve minutter på almindelig cykel – der på Bali bliver kaldt “push bike” – et udtryk for, hvor ualmindeligt det er at bruge benene til at fragte sig selv rundt.

På den sydlige halvø er der en række fantastiske strande, som ligger i kort scooterafstand fra hinanden, bla. Padang Padang, Bingin, Impossibles og Uluwatu, hvortil du kan gå til førnævnte Morning Light Yoga.
Jeg er mest til Bingin, hvor jeg kan anbefale det chillede og billige surferhostel Swamis, der ligger lige midt på stranden, har de sødeste ejere og et åbent yogastudio med en havudsigt så storslået, at jeg flere gange måtte knibe mig selv i armen.
Et par minutters gang op ad en klippe bag Swamis ligger to luksusresorts, som jeg også kan anbefale, hvis pengepungen er til det. Mu Bali og naboen The Temple Lodge. Begge steder har daglige yogaklasser, hvoraf jeg foretrækker Mu, hvor jeg også selv underviste et par dage. Her er der nemlig udsigt over både grønne planter, hav og infinity pool fra selve studiet, mens der på Temple Lodge er mere lukket. Til gengæld er stemningen her generelt mere åben, social og livlig – så hvis jeg var rig, ville jeg bo der og så lave yoga hos naboen.

Jeg kunne fortsætte med at remse forslag op, og det gør jeg måske en dag. En slags work in progress. Du må også meget gerne sende tips til mig og min næste tur:) Tak.

Hvis du er interesseret i øens overvældende udbud af massage, spa, wellness – den slags, kan du finde Berlingske Tidende fra den 15. februar frem, hvori jeg har skrevet en rejseartikel om netop det. God fornøjelse.

Her er et par blandede billeder fra nogle af de nævnte steder:

Alchemy, Ubud

Alchemy, Ubud

 

Turistbutik i Ubud.

Turistbutik i Ubud.

Tiltrængt kokosnød på Yoga Barns café efter en skøn anusaraklasse.

Tiltrængt kokosnød på Yoga Barns café efter en skøn anusaraklasse.

 

Yoga med Tara Judelle på Desa Seni i strandbyen Canggu.

Yoga med Tara Judelle på Desa Seni i strandbyen Canggu.

Stranden Padang Padang på den sydlige halvø.

Stranden Padang Padang på den sydlige halvø.

 

Udsigten fra resortet Mu i Bingin. Helt nede på stranden ses skønne Swamis.

Udsigten fra resortet Mu i Bingin. Helt nede på stranden ses skønne Swamis.

Et nordisk namaste

En dag kom en journalist fra Wall Street Journal forbi til en af mine klasser på Hamsa. Hun var på research for at skrive til avisen om yoga i Skandinavien, og det kom der den her artikel ud af:

“A Nordic Namaste: The Best Yoga Retreats in Scandinavia”

Efter timen bad hun om mine bud på, hvad man som nybegynder bør anskaffe. Det kom der den her miniguide ud af:

“THE GUIDE // Yoga Essentials”

Nysgerrig på ayurveda?

Her er en video fra Huffington Post om ayurveda med tips om morgenrutiner, fordøjelse, triphala, olier og andre spændende ting:

Du kan læse mere og finde hendes nyhedsbrev på hendes hjemmeside.

Det kan være svært at opstøve de forskellige urter og planter. Jeg plejer at købe mit ayurvedagrej på denne svenske hjemmeside.

Ind i mellem får vi i Danmark besøg af ayurvedalæger fra Indien, hvorfra det mange tusinde år gamle sundhedssystem jo stammer. Hold blandt andre øje med Dr. Sanjay Pisharodi, som kommer til landet i hvert fald en gang om året. Hos ham kan du gennem en personlig konsultation få et indblik i, hvad netop du og din krop vil kunne bruge ayurveda til. Jeg ændrede både morgenrutiner og kost efter mit første besøg hos ham og er virkelig taknemmelig for at have fået ayurvedaen ind i mit liv.

Glimt fra Bali

Efter mine to rejser til Bali har mange spurgt til tips og gode råd. Hvor laver du yoga, hvor spiser du, hvor bor du? Alt det vil jeg snart dele med jer i en lille mini-Baliguide.

I mellemtiden kan du evt. tage et kig på et slideshow fra den uddannelse, jeg lige har været på derude med yogalærer Tara Judelle på Desa Seni. Tara er ekstremt kompetent, og jeg kan varmt anbefale hendes uddannelser og workshops rundt omkring i verden. På et tidspunkt poster jeg også et indlæg om selve uddannelsen.

Her er billederne – smil, grin, tårer, sved og alle mine vidunderlige medstuderende fra hele verden:

Og her kan du læse mere om Tara Judelle.